Als je regelmatig naar het filenieuws luistert, hoor je bijna dagelijks wel iets over een auto ongeluk. Volgens de cijfers van het Verbond van Verzekeraars waren het aantal aanrijdingen in 2016 al tien procent hoger vergeleken met 2015. Volgens de Stichting Incident Management is het aantal ongelukken in 2017 zelfs met bijna dertig procent toegenomen vergeleken met vier jaar terug. Niemand wil een auto-ongeluk meemaken, maar een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje. Om zelf de kans te verkleinen dat dit jou overkomt, is het belangrijk dat je bewust wordt van de grootste oorzaken van een auto-ongeluk.

Smartphones en andere afleiding

Wat nou de grootste oorzaak is van een auto-ongeluk, zijn veel partijen het over eens: de smartphone. Tegenwoordig zijn we zo gewend om continu social media te checken en voelen we ons haast verplicht om binnen korte tijd onze berichtjes te beantwoorden op Whatsapp. Dit gaat in de auto vaak door, waardoor we ons minder focussen op wat er op de weg gebeurt. Op deze manier wordt het ook lastiger om snel te reageren als er plotseling wordt geremd, met een botsing als gevolg.

Maar naast de smartphone zijn er ook nog genoeg andere oorzaken waardoor we afgeleid raken tijdens het rijden. We zoeken naar de juiste muziek op onze telefoon of proberen de autoradio goed in te stellen, bellen tijdens het rijden of zoeken in onze tas. Er gebeuren zelfs ongelukken doordat we een ongeluk zien op de andere kant van de weg en hierdoor niet meer letten op wat er op de eigen helft gaande is. Daarom is ook het advies om telefoontjes te plegen via de carkit en parkeer even bij een tankstation om iets uit je tas te pakken, berichtjes te beantwoorden en je navigatie opnieuw in te stellen.

Blijf alert achter het stuur

Na een lange dag kan je ook wat vermoeid achter het stuur zitten. Het gevaar hiervan is dat je slaperig wordt of gaat dagdromen wat een negatieve invloed kan hebben op je rijgedrag. In dit geval is het belangrijk dat je de verwarming op een niet al te hoge temperatuur draait (hier word je alleen maar meer slaperig van) en neem een snoepje met suiker. Merk je dat je suf blijft? Neem dan even een pauze en stop bijvoorbeeld bij een tankstation.

auto reparatie

De reparatie van jouw auto

In het geval van een aanrijding is het altijd belangrijk om zo snel mogelijk het papierwerk te regelen en je auto naar de garage te laten brengen voor autoschadeherstel. Dit geldt ook als er sprake is van een klein ongeluk, bijvoorbeeld als je tegen een paaltje bent gereden. In de garage helpen de vakmannen om ruitschade en deuken en krassen voor je te herstellen. Het is zelfs mogelijk om hulp te krijgen bij het invullen van de formulieren en het inschakelen van de verzekering en andere partijen. Op deze manier heb jij een stuk minder stress en heb je even een moment om bij te komen van de schrik.