Een financial lease of zakelijk lease is een auto die je op ‘leen’ oftewel op lease krijgt. Een financial lease of zakelijke lease refereert naar een lease auto die van een werkgever voor de werknemer is. Als werknemer, ondernemer of zzp’er is het natuurlijk ideaal om van de zaak een auto te krijgen om in te rijden. Maar is dat zo ideaal als het lijkt? Er zijn vele voordelen en nadelen aan het aannemen van een financial lease, met name voor zakelijk gebruik. Daarom bespreken we in dit artikel wat voor voordelen een financial lease allemaal heeft ten opzichte van een auto die je koopt. Natuurlijk bespreken we ook wat er niet fijn is aan een financial lease!

Het goeds en slechts van een financial lease

Een financial lease heeft dus vele voordelen. Te beginnen met dat de aanschaf van de auto niet bekostigd hoeft te worden. Je gaat de lease aan voor een bepaalde periode en met een zakelijke lease betaald de baas de maandelijkse lasten. Dit betekend dus dat je in alle gevallen de autoverzekering niet hoeft te betalen, omdat dat door je baas wordt betaald. In andere gevallen kan het zijn dat je een tankpas bij je financial lease krijgt. Hierdoor is ook benzine betalen geen probleem meer, die gaan ook op de kosten van de zaak. Daarnaast zitten de kosten van het onderhoud van de auto ook in de maandelijkse kosten van de lease, hierdoor is het geen probleem om af en toe de stoep mee te pakken tijdens het parkeren! Een ander voordeel aan de financial lease is dat je altijd in een nieuwe auto rijdt. Voor mensen die van innovaties houden is dit helemaal geweldig, omdat er na de leaseperiode een nieuw leasecontract gemaakt kan worden. Met een nieuw leasecontract komt een nieuwe auto. Hierdoor rijdt je altijd in de nieuwere autos.

Het nadeel van een financial lease of zakelijke lease is dus dat je de auto alleen voor werk kan gebruiken. Gebruik je de auto voor privé redenen dan kan het zijn dan je aan het einde van het contract de fiscale bijtelling moet betalen. Dit zijn alle kilometers die niet gerekend zijn tijdens het maken van het contract. Let daarom dus op met het gebruik van een financial lease auto.