Misschien heb je zelf wel eens gedacht “moet dit nou” bij een ex of bij je huidige partner. Je bent niet de enige. Vrouwen ergen zich baak aan hun partner achter het stuur, omdat ze te grillig rijden. Mannen ergeren zich vaak aan het vrouwelijke rijgedrag om dat ze volgens hen te langzaam rijden.

De oorzaak van ruzies

Iedereen heeft zijn/haar eigen rijstijl en dit wordt niet altijd gewaardeerd door de partner. Soms kan het zo erg oplopen dat de koppels elkaars rijgedrag eng vinden en het niet meer prettig vinden om bij diegene in de auto te zitten. Dat is natuurlijk hartstikke jammer, gezien je veel leuke ritjes kan maken met de auto. Denk bijvoorbeeld aan een dagje naar het strand of een roadtrip naar het buitenland. Kibbelen in de auto is best gevaarlijk, omdat je iemand eigenlijk uit de concentratie haalt. Ook kan het ervoor zorgen dat de ander agressiever gaat rijden. Emoties beïnvloeden vaak het rijgedrag. Wanneer je commentaar wil geven op een ander zijn/haar rijstijl, doe dat dan van tevoren of erna. In Nederland is een autoverzekering verplicht, maar toch kunnen gevaarlijke situaties voorkomen worden.

Wat is gewenst rijgedrag?

Voor iedereen gelden er net iets andere regels en normen wanneer het op autorijden aankomt. Wanneer je iemand op zijn/haar rijgedrag aan wil spreken is het misschien handig om te kijken wat er precies onder goed rijgedrag wordt verstaan. Over het algemeen kunnen we concluderen dat de uitgangspunten van goed rijgedrag bestaat uit de volgende onderdelen; vlot, veilig, comfortabel en energiebewust autorijden. Goed rijgedrag richt zich dus eigenlijk op de rijstijl, de veiligheid van de auto en het toepassen van brandstof.

Rijstijl

Bij een goede rijstijl wordt er gekeken naar de voorbereiding van de rit, het anticiperende rijgedrag, voldoende volgafstand en het vermogen om je te kunnen aanpassen naar het verkeer om jou heen. Bij de voorbereiding kun je denken aan het verminderen van risico door bijvoorbeeld een verzekering te hebben die bij jou past. Een autoverzekering berekenen is in een mum van tijd gedaan. Daarnaast dien je te beschikken over anticiperend vermogen. Je herkent situaties en weet wat je moet doen. Voldoende afstand wordt vaak gezien als “dat zal wel”. Toch gebeuren de meeste ongelukken doordat mensen te dicht op elkaar rijden. Gedraag je daarom als een echte gentleman in het verkeer.

Veiligheid van de auto

Een ander belangrijk aspect is de staat van de auto. Wanneer je bandenspanning niet goed is, of er een deukje in de velg zit, merk je dit aan de auto. Dit kan ervoor zorgen dat je rijgedrag een beetje verandert, omdat de auto niet optimaal is om in te rijden. Niet iedereen houdt de standaard reparaties en klusjes goed bij. Daar kun je iemand prima op wijzen.

Toepassen van brandstof

Bij het toepassen van brandstof moet je niet alleen denken aan tanken, maar juist aan de momenten wanneer jij start en stopt. Door tijdens het rijden goed te anticiperen, voorkom je dat je situaties te laat opmerkt en ineens op de rem moet trappen. Hard en onnodig remmen is niet goed voor de auto en niet goed voor het milieu. Wanneer je vaak en hard remt, wordt er veel energie en brandstof verspild.

Waar kun je iemand dan op aanspreken?

Je kan iemand altijd aanspreken op de feiten. Wanneer je vindt dat iemand te snel of te langzaam rijdt, is dat een mening. Probeer daarom altijd objectief te kijken naar de eisen die worden gesteld aan goed rijgedrag en spreek indien nodig iemand daar op aan. Probeer lief voor elkaar te zijn en vermijd ruzies in de auto, omdat dit juist voor ongewenst rijgedrag zorgt.