De auto is een gebruiksvoorwerp. Schade aan de auto is niet te voorkomen wanneer u de auto gebruikt om van A naar B te komen. Ook niet wanneer u bijzonder voorzichtig en berekenend achter het stuur bent. Autoruitschade is een van de autoschades die écht niet te voorkomen is. Maar welke vijf autoruitschades komen het meest voor waarna u de autoruit vervangen moet?

Autoruitschade door opspattend gesteente of ander vuil

Opspattend gesteente en ander vuil dat met hoge snelheid tegen de voorruit komt, zorgt vaak voor een ster, kras of barst in de voorruit. Helaas is dit onvermijdelijk, want er ligt nou eenmaal troep op de weg waar u rijdt. Is het een sterretje met een diameter van nog geen 20 millimeter? Dan kunt u gewoon doorrijden, ook wanneer deze in het zichtveld zit. Grotere sterren in het zichtveld van de bestuurder zijn afkeur bij de apk.

Inbraakschade

Inbraakschade heeft geen betrekking op de voorruit, tenzij de inbreker bijzonder weinig ervaring heeft met het inbreken in auto’s. Een inbreker slaat in principe altijd een zijruit (of soms de achterruit) in wanneer deze zijn slag wil slaan. Aangezien de zijruiten van gehard glas gemaakt zijn, verbrijzelt deze ruit volledig. De autoruit vervangen is dan altijd nodig omdat de inzittenden én de auto uiteraard niet langer beschermd zijn tijdens het rijden.

Stormschade

Dit gebeurt in Nederland gelukkig niet zo vaak, maar ook storm kan het einde van uw autoruit betekenen. Wanneer een brievenbus, boom, dakpan of ander voorwerp tegen de auto waait, kan dit zorgen voor ruitschade. En wanneer dit een vertakte scheur in de voorruit wordt, dan is bijvoorbeeld die Fordvoorruit of Citroënvoorruit vervangen onvermijdelijk.

Parkeerschade

Autoschade op parkeerplaatsen komt een stuk vaker voor. Een deur die toch net iets groter is dan u dacht of een paaltje dat u compleet over het hoofd zag; schade aan de auto is een kwestie van heel eventjes niet opletten. Dit kan ook ruitschade veroorzaken. Ook hier gaat het meestal om de zijruiten, al wil een achterruit het ook weleens ontgelden wanneer dat Ikea-pakket toch iets langer was dan u inschatte bij het dichtgooien van de achterklep.

Grote temperatuurveranderingen

Temperatuurverschillen kunnen funest uitpakken voor uw autoruiten, maar alleen wanneer er al schade in de voorruit zit. Zelfs een sterretje dat erg klein is, is een zwak punt in de voorruit. Rijdt u in de koude wintermaanden met een verwarming die vol op de voorruit blaast, dan ontstaat er een groot temperatuurverschil waardoor de ster verder kan scheuren. Dit geldt net zo goed voor een warme zomermaand en de airco uiteraard.

Autoruitschade is niet te voorkomen

Autoruitschade is simpelweg niet te voorkomen. Let er vooral op dat de voorruit niet altijd direct vervangen hoeft te worden. Alleen bij een ster met een diameter van meer dan 20 millimeter of een vertakte scheur moet de voorruit vervangen worden. Moet uw Ford- of Citroënvoorruit vervangen worden, dan vindt u de beste prijs-kwaliteitverhouding op de after market, waar Autoglas concurrent één van de grootste aanbieders is in Nederland en België. Zo kunt u alle autoruiten voor alle automodellen direct online bestellen en laten monteren tegen scherpe tarieven.