In het verkeer kan het best gevaarlijk zijn. Ook al probeer je zo veilig mogelijk te zijn in het verkeer. Het veilig zijn in het verkeer ligt niet alleen aan jezelf, maar ook aan het voertuig die jij bestuurt. Om te weten of je voertuig in orde is en geschikt is om mee te rijden laat je jouw voertuig keuren. Maar wat is een keuring en waar kan ik terecht?

Wat is een keuring?

De apk-keuring staat voor (De Algemene Periodieke Keuring) en zoals het woord al zegt is het een keuring die het voertuig herhaaldelijk moet doorstaan. Het is een keuring die in Europa wettelijk verplicht is om te kijken of jouw auto geschikt is o op de autoweg te rijden en het veilig te houden. Ook geeft het een zekerheid dat de andere mensen die deel uitmaken van het verkeer ook rondrijden in een veilige auto.

Autobedrijf Gouda

Om de auto te laten keuren kun je terecht bij een door de RDW erkend autobedrijf. Je kunt zo een bedrijf herkennen door een bepaalde sticker die het kan hebben waarop (RDW erkend) op staat. Als je in de omstreken van Gouda woont is het handig om naar en autobedrijf te gaan in Gouda. Er zijn in Gouda namelijk een aantal bedrijven die je auto laten keuren. Je komt zelf ook goedkoper uit, want je betaalt ook voor de brandstof van de auto m de afstand af te leggen. Apk Gouda is handig aangezien de keuring vaker gedaan moet worden. En het verloopt ook sneller.

De keuring

De apk staat dus voor (De Algemene Periodieke Keuring) die minimaal 1 keer per jaar gedaan moet worden. Hoe vaak ligt ook wel aan de auto waar je in rijdt, maar normaal gesproken is het 1 keer in het jaar. Ook krijg je 6 weken voordat je auto gekeurd moet worden een herinnering van de RDW. Na de keuring controleert de RDW of alles klopt.

De eerste keuring van de auto is na het rond rijden van ¾ jaar. Dan is het tijd voor de eerste keuring van de auto.

Maar wat wordt er precies gekeurd? Tijdens een keuring wordt er gekeken of je auto veilig is voor de mede mensen die deel uitmaken van het verkeer en het milieu. Dus voor het milieu wordt er gekeken naar de uitlaatgassen. Voor de auto zelf wordt er gekeken naar de banden, verlichtingen, remmen, wielophangingen enzovoort.

Aan het einde van een keurig krijg je een keuringsrapport (APK-keuringsrapport). Dit rapport krijg je bij een goedkeuring, maar ook bij een afkeuring.