Wanneer je een nieuwe auto koopt bij de dealer betaalt je daar twee soorten belasting over. Allereerst betaal je natuurlijk BTW, het hoogste percentage. Daarnaast moet je ook altijd BPM betalen wanneer je een nieuwe auto koopt. BPM staat voor Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. Je betaalt ook BPM wanneer je een auto koopt in het buitenland en die importeert naar Nederland. Wanneer je dus een auto koopt op een buitenlandse verkoopsite moet je er altijd rekening mee houden dat je nog BPM zal moeten afdragen.

Wat is de hoogte van de BPM

Daar waar voor BTW een vast tarief geldt, is dit voor BPM niet het geval. De BPM van een auto is afhankelijk van een aantal factoren. In dat geval wordt de BPM berekend aan de hand van de CO2 uitstoot per gram/kilometers. De mate waarin een auto vervuilend is bepaalt dus de hoogte van de BPM die betaald dient te worden bij aanschaf. Op die manier moet op een oudere geïmporteerde auto soms een flink bedrag aan BPM worden betaald. Bij een motor of camper wordt de BPM op een andere manier berekend. In dat geval bedraagt de BPM een bepaald percentage van de netto cataloguswaarde.

Kan ik zelf de BPM berekenen

Wanneer je een nieuwe auto koopt zal de verkoper de BPM berekenen. Wanneer je een auto importeert vanuit het buitenland zal je echter zelf aangifte van de BPM moeten doen. Je doet er verstandig aan om die BPM niet zelf te gaan berekenen. Je loopt dan het risico dat je een flinke boete moet betalen aan de belastingdienst wanneer je de BPM te laag inschat, of dat je behoorlijk teveel betaalt aan de belastingdienst. 

Heb je hulp nodig bij het berekenen van de BPM? Kijk dan op https://mijnbpm.nl/