Of je nu een tweedehands auto aan het opknappen bent, of dat er iets kapot is en je nieuwe Audi onderdelen nodig hebt, zelf je auto repareren is in veel gevallen zo gek nog niet. Als je handige handen hebt en weet waar je op moet letten, kun je problemen vaak sneller en goedkoper oplossen. Maar wanneer kun je zelf het best onderdelen vervangen, en wanneer laat je dit door iemand anders doen? En hoe kom je aan de juiste onderdelen voor een goede prijs?

Wanneer zelf vervangen?

Als je naar een garage gaat, betaal je bij voorbaat al meer dan wanneer je zelf je Audi onderdelen koopt en vervangt. Je betaalt tenslotte voor professionele service. Ga dus bij jezelf na in hoeverre je kennis van zaken hebt bij een zelfstandige reparatie. Je kan bijvoorbeeld je Audi onderdelen zelf proberen te vervangen, maar als je zeker wil zijn van kwaliteitsreparatie of als je eigenlijk geen tijd hebt om het zelf te doen, is het wellicht verstandiger om een expert ernaar te laten kijken.

Wanneer je wel zelf aan de slag gaat, weet je in ieder geval precies wat er gebeurt onder de motorkap. Zo hoef je niet bang te zijn dat je wordt opgelicht door een malafide garagehouder. Bovendien zijn er tal van video’s te vinden die je door een reparatieproces heen kunnen loodsen, als je er even niet uitkomt.

Welke onderdelen wel en niet zelf vervangen?

In principe kun je alles wat te maken heeft met verlichting simpel zelf repareren. Ook banden wisselen of ruitenwissers vervangen zal niet snel tot problemen leiden. Je moet al meer verstand van zaken hebben als je problemen hebt met bijvoorbeeld de schokdempers, bougies, remmen of de accu. Bovendien kan het type en model van de auto ook verschil maken in de complexiteit van de reparatie. Zo kan het vervangen van bijvoorbeeld Audi A3 onderdelen anders werken dan bij een ander model.

Er zijn natuurlijk ook onderdelen die te complex in elkaar zitten, of zorgvuldig moeten worden behandeld. Zo kun je een vervanging beter door een professional laten doen als het gaat om de elektrische componenten van de auto. Ook van de airco, het koelsysteem en de motor kun je zelf beter afblijven.

Hoe kun je het best onderdelen zoeken?

Als je zelf Audi onderdelen wil vervangen moet je eerst besluiten of je nieuwe of tweedehandse onderdelen gaat zoeken. Het voordeel van tweedehandse onderdelen is vanzelfsprekend de goedkope prijs. Je betaalt in sommige gevallen tot wel 60 procent minder dan de nieuwprijs. Maar onthoud wel dat de onderdelen al een keer eerder door iemand zijn gebruikt.

De beste manier om onderdelen van de juiste kwaliteit en prijs te vinden, is door de aanbieders te vergelijken. Leg verschillende offertes van bedrijven naast elkaar. Op die manier kun je zien wat de gemiddelde prijs van het onderdeel is dat je wil aanschaffen. Kijk daarnaast ook wat andere klanten over de aanbieder zeggen. Reviews geven een goed beeld van de kwaliteit van de onderdelen en de service die het bedrijf te bieden heeft.